Kunstgeschiedenis in de Rozenhof

11 januari 2023 (14:30 - 16:30 uur)

Lezing 2: Sterke Vrouwen: prerafaëlische broeder- of zusterschap?

In deze lezing bespreken we een kunststroming die in Nederland niet zo vaak in de schijnwerpers wordt gezet: in Groot-Brittannië kun je er echter niet omheen. Het Prerafaëlitisch Broederschap is een kunstgroep die zich in de negentiende eeuw – the Victorian Era – afzette tegen de idealen van de academie. Daar werd vooral de kunst van het realisme onderwezen; de prerafaëlieten wilden juist fictieve, historische en fantasievolle voorstellingen afbeelden. Zij grepen terug op de kunst vóór Rafaël. De kunst van de middeleeuwen en vroege renaissance beschouwden zij als veel vrijer en experimenteler. De oprichters van dit broederschap zijn John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti en William Holman Hunt.

De romantische literatuur uit de middeleeuwen was een geliefd thema van de prerafaëlieten waarbij de natuur zeer gedetailleerd wordt nageschilderd. Archetypes van voorbeeldige vrouwen of personificaties kenmerken de voorstellingen op hun schilderijen. Wie zijn deze vrouwen die zo veelvoudig worden afgebeeld?

Waar de broederschap aanvankelijk nog kritiek kreeg, sloeg dat in de tweede helft van de 19e eeuw om in waardering. Een tweede generatie prerafaëlieten kwam op, met bekende(re) namen zoals William Morris en Edward Burne-Jones. Ook John William Waterhouse wordt geïnspireerd door deze nieuwe stijl en schildert vooral de sterke vrouwen uit gedichten en bijv. Arthurromans. We zullen kijken naar de vrouwen die het onderwerp vormen in hun schilderijen, maar ook naar de vrouwen achter de schilders: vaak waren zij een familielid en zelf ook actief als kunstenaar. 

Nathalie Mantel MA