Kunstgeschiedenis in de Rozenhof

11 mei 2022 (14:30 - 16:30 uur)

Sterke Vrouwen 3: De vrouw als kunstenaar:

“The advantages of being a woman artist.” Deze lezing is een ode aan vrouwelijke kunstenaars uit alle tijden. Welke keuzes maken deze sterke vrouwen in een door mannen gedomineerde (kunst)wereld? De laatste jaren zien we steeds meer namen van vrouwelijke kunstenaars in musea en in de media. Zo zijn er

bijvoorbeeld de afgelopen jaren tentoonstellingen gewijd aan bekende historische vrouwen of solotentoonstellingen van

vrouwelijke kunstenaars, zoals Artemisia Gentileschi (Rijksmuseum Twenthe), Eva Jospin (Noordbrabants Museum) en Frida Kahlo (Amstelveen én Assen) maar ook Nederlandse kunstenaars als Mai van Oers (Fries Museum) en Margriet Smulders (Slot Zeist).

Het is interessant om te analyseren hoe deze vrouwen een ander perspectief innemen wanneer ze dezelfde voorstellingen afbeelden als hun mannelijke collega’s. Een vrouw interpreteert historische of mythologische verhalen heel anders dan een man (vaak ook omdat de vrouwfiguren in die verhalen het passieve subject zijn).

Hoe ontwikkelt de vrouwelijke kunstenaar zich in de moderne tijd? Wanneer men niet meer gebonden is aan figuratieve voorstellingen ligt de abstracte wereld en het conceptueel denken open. We bekijken de werken van onder andere Barbara Hepsworth, Georgia O’Keeffe en Helen Frankenthaler.

Noodgedwongen zullen er keuzes moeten worden gemaakt en zullen er wellicht (bekende) kunstenaars zijn die niet toegelicht worden, maar het wordt een lezing bomvol prachtige werken van sterke vrouwen!

Nathalie Mantel MA