Muzieklezing "De zegetocht van de klarinet" in de Rozenhof

16 februari 2022 (14:30 - 16:30 uur)

De zegetocht van de klarinet. 

"Fräulein Klarinette", zo noemde Brahms dit instrument liefkozend. Dus een bespreking van dit blaasinstrument is zeker op zijn plaats binnen uw Lyceumclub. 

De klarinet is nog een relatief jong instrument. Ergens aan het begin van de 18e eeuw werd het instrument in Neurenberg ontwikkeld uit de chalumeau, in het Nederlands beter bekend als de schalmei. Dankzij enkele uitmuntende musici die door hun technische vaardigheden, hun grote muzikaliteit en hun persoonlijke charme een warm pleidooi wisten te houden voor hun instrument, werden enkele grote componisten enthousiast  gemaakt om voor dit nieuwe instrument te componeren.

De ware zegetocht begon pas echt bij Wolfgang Amadeus Mozart en werd met verve voortgezet door Carl Maria von Weber. Deze twee componisten komen dan ook uitgebreid aan bod. Maar ook componisten uit de late Romantiek raakten verslingerd aan de omfloerste klank van het instrument. Genoemde Johannes Brahms is daar het bekendste voorbeeld van, maar ook Max Bruch schreef een prachtig werk voor haar. 

In veel genres speelt het instrument een min of meer belangrijke rol: symfonie, opera, kamermuziek. Voorbeelden zullen hiervan luid en duidelijk klinken.

En tenslotte zal ik u aangenaam verrassen met enkele bijzondere composities van componisten uit de 20e eeuw. 

Gerard op het Veld.