Muzieklezing in de Rozenhof

19 april 2023 (14:30 - 16:30 uur)

Het Orpheus-thema in de muziek.

Het thema van Orpheus is al sinds de Renaissance een populair onderwerp geweest voor componisten en is in de loop der tijd gebruikt in verschillende vormen, zoals opera's, balletmuziek, liederen en koorwerken.
Orpheus met zijn lier, die symbool staat voor de bijzondere kracht van de muziek, wist niet alleen mens en dier te betoveren met zijn gezang, maar zelfs de ongenaakbare goden van de onderwereld wist te vermurwen, als hij probeert om zijn grote geliefde Eurydice terug te halen uit de onderwereld. 

De beroemdste compositie die over dit thema gaat, is L’Orfeo van Monteverdi. Dit meesterwerk wordt beschouwd als de allereerste echte opera. Hiermee wordt de Renaissance verlaten en de Barok ingeluid.
De tweede componist die meestelijk gei╠łnspireerd werd door ditzelfde thema is Christof Willibald von Gluck. Meer dan 150 jaar na Monteverdi componeert ook hij hierover een opera, getiteld Orfeo ed Euridice. Wie kent niet de beroemde aria waarin Orpheus treurt om de dood van Eurydice?

Ook in de liedkunst en in de orkestliteratuur is het Orpheus-thema terug te vinden. Ook in de 20e eeuw blijft dit thema componisten aanspreken, zoals Igor Stravinsky, die de muziek schreef bij het ballet Orpheus uit 1947. 

Gerard op het Veld.