Kunstgeschiedenis in de Rozenhof

21 juni 2023 (14:30 - 16:30 uur)

Lezing 4: Sterke vrouwen: afronding thema

Tijdens de laatste lezing van dit seizoen sluiten we het thema Sterke vrouwen af zoals we begonnen zijn: met een rijke verzameling aan vrouwelijke kunstenaars of geportretteerde vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in onze geschiedenis. Voortbordurend op Patricia Kaersenhouts ‘vergeten vrouwen’: nu de vrouwen die ik vorig jaar ‘vergeten’ ben. Daarbij laat ik mij ook inspireren door tentoonstellingen die deze maanden te bezoeken zijn in Nederland: we zien steeds meer solotentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars. Zo is tot en met 11 juni in Rijksmuseum Twenthe in Enschede het oeuvre van de Italiaanse Sofonisba Anguissola te zien. Na het succes van die andere grote Italiaanse (Gentileschi) staat nu de spot gericht op een bijzondere portretschilder. Van het schilderen van haar naaste familieleden – wat zij zeer levensecht doet – schopt Sofonisba het tot hofschilder bij de Spaanse koning.                  

In Museum More is t/m eind juni de tentoonstelling Naïef Realisme te zien, waar werk van vrouwelijke kunstenaars voor bijeen is gebracht. Deze groep kunstenaars hebben geen kunstopleiding genoten maar zijn autodidact en waarschijnlijk daardoor wat minder bekend bij het grote publiek. We kijken naar werken van Josephine Joy, Séraphine Louis en Grandma Moses. Ook wil ik aandacht besteden aan sterke vrouwen met een niet-westerse achtergrond, zoals de architecten Zaha Hadid en Kazuyo Sejima en fotografe Shirin Neshat.

Naar aanleiding van de vraag van de vorige lezing ‘voor wie dekt u de tafel?’ zullen ook een aantal vrouwen die daar opgegeven zijn, besproken worden; zoals Jenny Saville, Aletta Jacobs en Constance Smedley: de oprichter van de International Association of Lyceum Clubs!

Nathalie Mantel MA

Kapitein.