Muzieklezing op de Golfbaan het Rijk van Nijmegen, Postweg 17, Groesbeek.

22 november 2023 (14:30 - 16:30 uur)

 

  1. Sergei Rachmaninov (4 cursussen)

    Dit jaar vieren we de 150ste verjaardag van de Russische componist Rachmaninov. Hij is iemand die op het hoogste niveau opereerde in drie verschillende disciplines: dirigeren, componeren en pianospelen. Voorbeelden van grote instrumentalisten die geweldige dirigenten werden, zijn te talrijk om op te noemen, maar weinigen bereikten ook dezelfde uitzonderlijkheid als componist. Er zijn talloze pianisten die ook componist waren, maar hoeveel waren ook beroemde dirigenten? Ten slotte heeft men moeite om een componist te noemen die even succesvol was als dirigent en als internationaal concertpianist. Rachmaninov was zo iemand.
     

Voor velen staat Rachmaninov gelijk aan zijn Tweede pianoconcert, een van de meest geliefde werken in de hele klassieke muziekcanon, en verreweg zijn meest gespeelde en opgenomen werk. Publiek over de hele wereld is er dol op vanwege de weelderige orkestratie, de reeks gedenkwaardige thema’s en de pure, overweldigende emotie van dit alles.
Voor anderen betekent Rachmaninov de eerste tophit uit de geschiedenis, nl. de Prelude in cis klein, die de jonge componist voor een paar roebels aan een uitgever verkocht. Het maakte hem wereldberoemd, maar het werd uiteindelijk een molensteen toen het publiek erop stond dat hij het in elk recital speelde. Maar behalve deze twee tophits komen er nog andere schitterende werken aan bod.

Gerard op het Veld.